close
Domov > Za medije > Novice

Novice

Družba Medis podarila Ljubljani umetniško skulpturo "Obrazi" - fantastično podobo prenovljene Ključavničarske ulice

Družba Medis praznuje letos 20 let delovanja. Z Ljubljano sobiva že 20 let, zato se je odločila ob svojem jubileju podariti mestu veličastno umetniško delo kiparja Jakova Brdarja "Obrazi". Skulptura s 700 bronastimi odlitki različnih obrazov se razteza po vsej dolžini ozke Ključavničarske ulice srednjeveškega mesta, ki povezuje Cankarjevo nabrežje z Mestnim trgom.

Jakov Brdar »Obrazi«

Pobudo za tlakovanje ene od ulic v starem delu Ljubljane z bronastimi obrazi akademskega kiparja Jakova Brdarja je dal že pred leti pokojni arhitekt Tomaž Brate. Letos je njegova zamisel zaživela s pomočjo družbe Medis in Oddelka za kulturo MOL, ki je izvedbo projekta poverila arhitektu Roku Žnidaršiču iz biroja ATELIERarhitekti.  

Akademski kipar Jakov Brdar je avtor mnogih javnih spomenikov in kipov. V Ljubljani je najvidnejši njegov spomenik Rudolfu Maistru, Piranske galerije v Piranu hranijo kip Pegaza, enega njegovih najbolj znanih del, kip Ikarusa pa krasi Ukmarjev trg v Kopru. Leta 1991 je imel Brdar samostojno razstavo v Pergamonskem muzeju v Berlinu, leta 1998 je prejel nagrado Prešernovega sklada za kiparsko skupino Pridiga pticam, iz leta 2002 je njegova skulptura dveh teles, ki lebdita nad sprehajalci na trgu v italijanskem mestu Motta di Livenza.

Rok Žnidaršič iz biroja ATELIERarhitekti je projekt takole razložil: »S preoblikovanjem tlakovanja Ključavničarske ulice posegamo v javni prostor, ki marsikateremu meščanu, pa tudi obiskovalcu, predstavlja značilno izoblikovano fiziognomijo anonimne uličice na prehodu iz osrednjega trga starega mesta k nabrežju Ljubljanice.«

Jakov Brdar »Obrazi« - otvoritev

Prenovljena uličica ohranja obstoječ tlak iz granitnih kock malega formata, med tem ko je kanaleta na sredi izdelana iz pohorskega tonalita, kamor so vdelane male bronaste plastike. »Tako kot se skulpture, zaradi katerih je projekt nastal, spogledujejo z nematerialnim sporočilom značajev in razpoloženj posamičnih plastik, tako je tudi v zasnovo tlakovanja vgrajen privid minljivosti. Obrazi, ki jih je vodni tok raznesel po površini kanalete, odtekajo v neskončnost,« je dodal Žnidaršič.

»Svoj jubilej želimo označiti s trajnim pomnikom. Odločili smo se, da Ljubljani podarimo skulpturo, ki bo prijeten spomin sodelavcem na 20. obletnico družbe, obenem pa bo polepšala podobo mesta, v katerem ima Medis sedež. Prispevek k lepoti, oživitvi in  razvoju svojega mesta želimo dati vsi zaposleni. To je tudi edinstveno darilo naši prestolnici,« je ob tem povedal Tone Strnad, generalni direktor družbe Medis.

Družba Medis je bila ustanovljena leta 1989. Danes vključuje več hčerinskih podjetij, ki delujejo na večjem delu Srednje in Jugovzhodne Evrope. Zaposlujejo okrog 200 delavcev, pri čemer je treba posebej poudariti, da gre za intelektualno in tehnološko zahtevna dela, ki jih opravljajo kadri s pretežno visoko izobrazbo. Z zdravili in medicinskimi pripomočki družba oskrbuje trge Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije, Madžarske ter Albanije, namerava pa se še širiti. Proizvajalcem in drugim partnerjem iz farmacevtske industrije Medis nudi celovito ponudbo storitev, kot so tržne raziskave, strateško planiranje, registracije, nabava, promocija, spremljanje eventualnih stranskih učinkov zdravil, skladiščenje, prodaja in distribucija zdravil.

Temeljno vodilo podjetja Medis je: "Delamo trdo, pošteno in s pametjo. Želimo preseči doseženo, naše gonilo so inovacije. Kot družbeno odgovorno podjetje Medis redno sponzorira tudi več skupin in posameznikov, ki se ukvarjajo s kulturo ali športom, poleg njih pa podpiramo tudi bolnišnice in druge zdravstvene ustanove.

Medisov e-novičnik
Strinjam se s pogoji uporabe