close
Domov > Za medije > Novice

Novice

Dan redkih bolezni: dan za dnem, z roko v roki

28. februarja obeležujemo svetovni dan redkih bolezni. Redke bolezni so raznolika skupina bolezenskih stanj, ki imajo pogosto skupne značilnosti kroničnega, napredujočega, degenerativnega in včasih življenjsko ogrožajočega poteka. Večinoma so genetskega izvora, vendar jih lahko povzročajo tudi okužbe, kemična sredstva ter drugi vplivi okolja.

Znamenja se lahko pokažejo že pri rojstvu ali otroštvu, nekatere redke bolezni pa se pojavijo v odrasli dobi. Za večino teh bolezni ne poznamo učinkovitega zdravljenja, vendar z ustrezno nego lahko izboljšamo kakovost življenja bolnika in podaljšamo njegovo pričakovano življenjsko dobo. 

Eno od oblik redkih bolezni ima 300 milijonov ljudi po vsem svetu, različnih redkih bolezni pa je več kot 6.000. Redke bolezni torej vendarle niso tako redke.

Medis podpira ozaveščanje bolnikov, njihovih družin in skrbnikov širom po svetu, ki so prizadeti zaradi redke bolezni. V okviru širše mednarodne kampanje ozaveščanja o redkih boleznih smo si tudi zaposleni v Medisu na obraze nadeli barve in fotografije na družbenih omrežjih opremili z oznakama #ShowYourRare in #RareDiseaseDay. Pridružite se nam tudi vi!

Medis na Facebooku »

Več o dnevu redkih bolezni »

Medisov e-novičnik
Strinjam se s pogoji uporabe