close
Domov > Za medije > Novice

Novice

Svečana razglasitev najboljših zdravnikov in farmacevtov mednarodnega natečaja International Medis Awards 2018

Odrske deske Narodnega gledališča v Sarajevu so včeraj gostile vrhunske strokovnjake – finaliste mednarodnega natečaja International Medis Awards for Medical Research. Priznanja so v petih letih postala sinonim za odličnost v zdravstvu, saj prepoznavajo in nagrajujejo najboljše zdravnike in farmacevte srednje in jugovzhodne Evrope.  Dobitnik nagrade je tudi slovenski zdravnik nevrolog asist. dr. Dejan Georgiev, dr. med., iz UKC Ljubljana.

Za nagrado so se letos potegovali zdravniki in farmacevti, ki so svoje izjemne strokovne dosežke objavili v uveljavljenih mednarodnih publikacijah s faktorjem vpliva 1,5. Na letošnji mednarodni natečaj se je s svojimi inovativnimi medicinskimi projekti prijavilo kar 156 zdravnikov in farmacevtov iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Slovenije in Srbije.

Med prijavljenimi raziskovalnimi deli, ki prinašajo pionirske diagnostične metode in novosti v zdravljenju na devetih terapevtskih področjih, je mednarodna žirija pod vodstvom uglednega slovenskega revmatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., izbrala 18 finalistov.

»Mednarodna žirija International Medis Awards je vsako leto počasi ostrila pogoje in si prizadevala za vzpostavitev kar se da transparentnega izbora nagrajencev. Kar nam je zares uspelo! Za vsak napredek moramo tako v zasebnem kot v poslovnem življenju dvigniti letvico in se potruditi, da jo preskočimo. Cilje si moramo, če želimo napredek, postaviti vse višje in višje. Nocojšnji večer je dokaz, da brez trdega in vztrajnega raziskovalnega dela ni dobre klinične prakse. Torej, če želimo našim bolnikom zagotoviti najboljšo možno obravnavo, moramo biti vključeni tudi v raziskovalno delo,«

je občinstvo sarajevskega narodnega gledališča tik pred svečano razglasitvijo zmagovalcev z devetih medicinskih področij nagovoril predsednik mednarodne žirije International Medis Awards prof. dr. Matija Tomšič, dr. med.

Žirija je letos pregledala in ocenila rekordno število prijavljenih inovativnih projektov, s katerimi se je za prestižne nagrade potegovalo kar 156 raziskovalcev z devetih področij: intenzivna medicina in anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, revmatologija, nevrologija, oftalmologija, pediatrija, pulmologija in alergologija ter farmacija.

Pobudnik mednarodnega natečaja International Medis Awards je družba Medis, v kateri so se pred petimi leti, ob četrtstoletnem jubileju, odločili, da bodo odlične posameznike, ki s svojim znanstvenoraziskovalnim delom in klinično prakso premikajo meje doslej znanega v medicini in farmaciji, izrecno spodbujali in jih nagrajevali.

Ob bok svoji odločitvi, ki jo Medis udejanja že peto leto zapored, je predsednik upravnega odbora družbe, Tone Strnad, mag. farm., pojasnil:

»Po 25 letih uspešnega dela na področju medicine in farmacije smo ugotovili, da je veliko izjemnih raziskovalnih zgodb, ki jih pišejo zdravniki in farmacevti. Njihovi raziskovalni dosežki so zelo odmevni in cenjeni v tujini, v naši družbi pa ostajajo manj opazni in prepoznavni. Prepričani smo, da si zaslužijo posebno priznanje in poklon, saj pomembno vplivajo na razvoj diagnostike in zdravljenja. Zato sem danes še posebej ponosen, ko lahko sodelujem pri razglasitvi finalistov in zmagovalcev International Medis Awards 2018.«

Občinstvo v sarajevskem narodnem gledališču je uvodoma pozdravil tudi akademik Miloš Trifković, predsednik Akademije znanosti in umetnosti Bosne in Hercegovine. Poudaril je, da je raziskovalno delo motor novega znanja in eden izmed pomembnejših dejavnikov razvojno naravnane družbe, ki ga v Bosni in Hercegovini še vedno primanjkuje, zato je podelitev nagrad za znanstvenoraziskovalno odličnost v Sarajevu sprejel kot dobrodošlo spodbudo znanosti.

Zmagovalci International Medis Awards 2018

Medisov e-novičnik
Strinjam se s pogoji uporabe